Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Vind bij ons jouw nieuwe baan!
Vind snel jouw nieuwe collega!

Personeelsstrategie

Regelmatig krijg ik een belletje of mailtje met de vraag van een ondernemer: Kan je mij helpen? Er is een medewerker die zijn/haar contract heeft opgezegd en ik heb zo spoedig mogelijk een nieuwe kracht nodig!
Natuurlijk helpen wij graag met het invullen van deze behoefte, maar nog liever proberen wij met je mee te denken om dit soort situaties te voorkomen.

Strategie

De beste manier waarop je dit soort situaties kunt voorkomen is een sterke personeelsstrategie voeren. Maar wat is dat nu eigenlijk? Bij een personeelsstrategie houd je rekening met de organisatie en de doelstellingen die je hebt voor het jaar of voor meerdere jaren. Je zorgt ervoor dat deze doelstellingen zijn gekoppeld aan de behoefte aan personeel. Dat moet antwoord geven op de volgende vragen:

• Hebben we nu voldoende medewerkers?
• Hebben we toekomstig meer medewerkers nodig?

Het antwoord op deze vragen hangt natuurlijk wel samen met meerdere variabelen. Want als je twee of drie medewerkers in dienst hebt, dan heb je deze medewerkers nooit alle dagen van hun contractuele uren in de winkel. Je moet hierbij ook rekening houden met vakantiedagen, ziektedagen, opleidingsdagen, inkoop/beursdagen en feestdagen. Reken jezelf dan ook niet te rijk! Vaak zal je, afhankelijk van de eigen arbeidsvoorwaarden, zo’n 10 tot 15% minder beschikbare uren hebben dan je contractueel afspreekt met je medewerker(s).

Heb je nu eigenlijk wel voldoende personeel in dienst? Wat gebeurt er als één van de medewerkers zijn of haar baan opzegd? Gaat er toevallig iemand met pensioen in de komende jaren? Ben ik hierop voorbereid? Wat kan ik eraan doen om eventuele gaten te voorkomen?

Nu hoor ik je al denken… Ik kan wel weer een extra medewerkers aannemen, maar mijn personeelskosten zijn al vrij hoog! Probeer die vraag echter eens om te draaien. Wat kost het je als je een half jaar een fietstechneut / fietsenmaker mist? Kun je de doelstellingen wel behalen zonder de fietstechnici die je nu in dienst hebt? Hiernaast zijn er ook oplossingen die niet direct het salaris van een vakspecialist vragen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om het team structureel aan te vullen met een leerling. De kosten van een leerling zijn relatief laag en gesubsidieerd door de overheid. Hiernaast vorm je een collega compleet naar de eigen winkel en kun je hem of haar wellicht wat langer binden door een studieovereenkomst aan te gaan.

Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen krijgt hoe dit er voor jouw organisatie uitziet. Zet alles op papier en probeer dit te verankeren in de organisatie. Neem het mee in de HR-cyclus (lees hiervoor vorig artikel Binden en behouden van medewerkers) en monitor regelmatig om te zien of alles nog actueel is en of je actie dient te nemen volgens de strategie. Je zult merken dat als je je hier regelmatig over buigt, het allemaal steeds makkelijker wordt en je de verwensing ‘Ik wens je veel personeel toe’ alleen maar toelacht!

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je hulp nodig met de zoektocht naar uw nieuwe medewerker? In alle gevallen kun je contact opnemen met Tim de Vries van Tweewielervacatures via 085-3031594 of info@tweewielervacatures.nl  

Vacatures

LAZER SPORT N.V.
inMechelen Bekijk vacature
Vliek Tweewielers
inErmelo Bekijk vacature
inSint-Michielsgestel Bekijk vacature
inAkersloot Bekijk vacature
©Tweewieler Vacatures - 2021